Cijfers over werkgeluk

Werkgeluk. We hadden het er in onze vorige blog al over. Het is iets wat we allemaal wel willen. Als medewerker, want ja het is wel net zo fijn als we met plezier naar ons werk gaan. En zeker ook als werkgever, want een gelukkige medewerker presteert beter, is minder vaak ziek, heeft meer energie en is meer betrokken bij zijn/haar werk.

Maar hoe staat het eigenlijk met het werkgeluk in Nederland?

Uit een onderzoek van Happiness Works in 2015 onder 7,2 miljoen Nederlandsen werkenden krijgt werkgeluk een gemiddelde score van 5,3 (uit 7)1. Er zit nauwelijks verschil in de algemene score van mannen en vrouwen. Maar vrouwen ervaren over het algemeen betere relaties op het werk en voelen zich vaker met respect behandeld. Terwijl mannen vaker het gevoel hebben dat ze controle en invloed hebben op het werk en ervaren betere ontwikkelingsmogelijkheden1.

56% van de Nederlanders vindt dat hij/zij leuke collega’s heeft.  Maar slechts 36,2% vindt dat teams binnen de organisatie goed samenwerken. Dat goede samenwerking  belangrijk is laten de volgende cijfers zien, want 74,8% van de Nederlanders die in een team werkt dat goed samenwerkt is gelukkig. Terwijl maar 27,3% van de Nederlanders aangeeft gelukkig te zijn in een team dat niet goed samenwerkt1.

47,3% zegt dat zijn/haar kwaliteiten goed wordt benut. En van hen is 71,6 werkgelukkig. Van de mensen die hun kwaliteiten niet voldoende kunnen benutten is slechts 15,1% werkgelukkig1.

Wat we verder nog zien is dat men meer werkgeluk ervaart naarmate men ouder wordt. In de leeftijdsgroep 18-24 is 39,4% werkgelukkig en bijv.in de leeftijdgroep 55+ is 52,2% werkgelukkig1. Maar liefst 67% van alle jonge professionals die in het bedrijfsleven werken, geven aan binnen een jaar op zoek te gaan naar een andere baan2. Uit een Europees onderzoek onder 3.721 millenials (17-36 jaar) uit acht Europese landen kwam de volgende top 3 naar voren bij de vraag waar ze warm voor lopen bij de keuze voor een werkgever3.

  1. Nieuwe dingen leren
  2. Een goed salaris
  3. Duidelijke verwachtingen en kaders

Niet in heel Europa gelden dezelfde wensen, maar de top 3 is overal gelijk. Als we dan verder inzoomen op de Nederlandse jongeren dan vindt 6 op de 10 een informele bedrijfscultuur zeer belangrijk en hechten veel waarde aan vrijheid, ze willen graag zelf bepalen wat ze wanneer doen. En slechts een derde hecht waarde aan snel promotie maken3.

Maar hoe komen we nu daar? Bij dat werkgeluk? Mensen denken vaak dat een externe factor van invloed is op hun werkgeluk of –ongeluk. Het ligt bijv. aan hun manager of aan collega’s. Terwijl het veel vaker in de eigen persoonlijkheid en denkpatronen zit4.

Werkgelukkig(er) worden begint met ontdekken wat kan bijdragen aan je werkgeluk en wat je werkgeluk in de weg staat. Weten waar je goed in bent, wat je boeiend en waardevol vindt, wat je een team of een organisatie te bieden hebt en wat je nodig hebt van een ander. Als je dat weet, kun je de verantwoordelijkheid pakken voor je eigen werkgeluk: een werkomgeving vinden die bij je past, met rollen waarin jij de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. Gezond zelfinzicht is een voorwaarde om werkgeluk te vinden en te behouden5.

Wij van Change2succeed bieden, via ons Insight ontwikkelingsprogramma, trainingen aan om mensen te helpen het allerbeste uit zichzelf te halen. We verhogen het zelfinzicht, leren ze onderlinge verschillen te waarderen en benutten en creëren een werkomgeving waar geluk, creativiteit en productiviteit centraal staan.

Deze blog is tot stand gekomen met medewerking en cijfers van:

Bronnen

  1. Happiness Works, de Geluk en Werk Index 2015
  2. Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl – Young Professional Onderzoek
  3. Young Capitol – New Generation Recruitment Guide 2017-2018
  4. Onno Hamburger, psycholoog en coach bij Gelukkig Werken
  5. Insight, Trendrapport – Werkgeluk in Nederland 2017

 

19 december 2017

Suzanne van Driel

Please publish modules in offcanvas position.