We willen allemaal gemotiveerde medewerkers in onze organisatie. Medewerkers die met plezier naar hun werk komen en hun werk naar hun beste kunnen uitvoeren. Daarvoor is het belangrijk om te weten wat de medewerker motiveert en wat belangrijk voor ze is. Dit verschillend natuurlijk per persoon, maar we zien wel overeenkomsten per generatie. Deze keer wil ik graag wat verder inzoomen op generatie Y, de generatie van de Happyholics.

Deze generatie barst van de energie en we willen uiteraard dat ze (een deel van) deze energie in onze organisatie stoppen. Maar dit doen ze alleen als ze het naar hun zin hebben. Als ze het gevoel hebben dat ze op hun plek zitten en ruimte krijgen voor persoonlijke ontwikkeling. Werkgeluk is belangrijker dan een financieel schouderklopje. Maar hoe kunnen we dit werkgeluk stimuleren?

  • Voor deze generatie loopt privé en werk makkelijk door elkaar. Een werkplek waarin ze zich thuis voelen, persoonlijke contact met collega’s. Ze willen graag openlijk kunnen sparren, zeker ook met hun leidinggevende (zonder te veel hiërarchie).
  • Ze willen graag meer doen dan ‘alleen hun werk’. Ze willen graag betrokken worden en vinden het prettig om soms mee te mogen denken aan het grotere geheel.
  • Waardering is ook erg belangrijk. En dan niet zozeer een financiële waardering, maar eerlijke opbouwende feedback. Vraag hem/haar ook eens naar ideeën of nodig de medewerker een keer uit aan te sluiten bij een vergadering/overleg.
  • Vrijheid en flexibiliteit. Een 8 tot 5 baan met een hijgende baas in hun nek is niet waar generatie Y hard voor gaat lopen. Geef ze wat vrijheid om hun werk te doen waar en wanneer ze willen. Of als dat niet mogelijk is, geef ze dan de vrijheid om bepaalde taken uit te voeren op hun eigen manier.
  • En ze willen zich graag blijven ontwikkelen. Generatie Y is op zoek naar manieren om zichzelf (want er is een dunne lijn tussen privé en werk) en hun kennis verder uit te bouwen. En bij voorkeur geen standaard cursus maar een workshop toegespitst op hun situatie, team en behoeftes op dat moment. Maatwerk dus.

Dit zijn uiteraard een aantal overeenkomsten die wij vaak tegenkomen bij generatie Y. Zoals hierboven al aangegeven zijn de behoeftes per medewerker uiteraard verschillend. Zorg dus voor korte lijnen en regelmatig een persoonlijk gesprek.

Ook leidinggevenden van een team met verschillende generatie Y medewerkers kunnen wel eens wat extra coaching hierover gebruiken. Zorg ervoor dat zij de juiste toolbox krijgen om het team optimaal te laten functioneren.

Als wij in gesprek zijn met (potentiele) klanten horen wij regelmatig: We hebben meerdere groepjes binnen het team.  Dit is iets wat denk ik wel bij veel bedrijven voorkomt. Wat kunnen wij of jullie hieraan doen?

 

Laten we beginnen bij wat eigenlijk een team is. Wikipedia zegt hier het volgende over:

Een team of ploeg is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht, om één gemeenschappelijk doel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel. Behalve een gemeenschappelijk doel en een gedeelde visie over de aanpak, dienen de verschillende teamleden elkaar aan te vullen.

Wat dus belangrijk is, is dat het team een gemeenschappelijk doel heeft en dat ze dat doel samen bereiken. Maar er staat ook dat teamleden elkaar aan dienen te vullen. Dit geeft al aan dat iedereen anders is. Dat iedereen andere kwaliteiten en competenties heeft. En anders over bepaalde dingen denkt.

Natuurlijk kun je dus beter overweg met die ene collega. Waar je in de pauze altijd zo gezellig mee kunt wandelen of kletsen. Hier is op zich niks mis mee. Zolang er maar geen strijd komt tussen de groepjes. En we gezamenlijk die weg bewandelen naar het gemeenschappelijk doel. Het liefst met effectieve samenwerking natuurlijk.

Maar waarom is die samenwerking zo belangrijk. Ten eerste omdat 1 persoon niet uit kan blinken in alle kwaliteiten en competenties die nodig zijn om het doel te bereiken. Het is dus belangrijk dat het team elkaar aanvult. Inzien waar je eigen sterke punten en die van je teamleden liggen en die vervolgens benutten. Ten tweede omdat we samen sneller het doel bereiken.  En als laatste, we zijn nou eenmaal sociale wezens, dus samenwerken kan je werk leuker maken. Dit klinkt simpel maar contact maken is niet altijd simpel. Vooral in het digitale tijdperk waarin we op dit moment leven. Medewerkers komen binnen en duiken achter hun computer of werken misschien vanuit thuis of een andere locatie/kantoor. Zorg dus dat mensen contact kunnen maken. Al is het maar een simpele ‘goedemorgen’ in de ochtend. Of loop even naar die collega om iets te vragen in plaats van een mail te sturen.

Niet al je collega’s hoeven dus vrienden te worden. De onderlinge verschillen moet je juist benutten. Maar daarvoor is wel inzicht en begrip voor de onderlinge verschillen nodig.

 

Werkgeluk. We hadden het er in onze vorige blog al over. Het is iets wat we allemaal wel willen. Als medewerker, want ja het is wel net zo fijn als we met plezier naar ons werk gaan. En zeker ook als werkgever, want een gelukkige medewerker presteert beter, is minder vaak ziek, heeft meer energie en is meer betrokken bij zijn/haar werk.

Maar hoe staat het eigenlijk met het werkgeluk in Nederland?

Uit een onderzoek van Happiness Works in 2015 onder 7,2 miljoen Nederlandsen werkenden krijgt werkgeluk een gemiddelde score van 5,3 (uit 7)1. Er zit nauwelijks verschil in de algemene score van mannen en vrouwen. Maar vrouwen ervaren over het algemeen betere relaties op het werk en voelen zich vaker met respect behandeld. Terwijl mannen vaker het gevoel hebben dat ze controle en invloed hebben op het werk en ervaren betere ontwikkelingsmogelijkheden1.

56% van de Nederlanders vindt dat hij/zij leuke collega’s heeft.  Maar slechts 36,2% vindt dat teams binnen de organisatie goed samenwerken. Dat goede samenwerking  belangrijk is laten de volgende cijfers zien, want 74,8% van de Nederlanders die in een team werkt dat goed samenwerkt is gelukkig. Terwijl maar 27,3% van de Nederlanders aangeeft gelukkig te zijn in een team dat niet goed samenwerkt1.

47,3% zegt dat zijn/haar kwaliteiten goed wordt benut. En van hen is 71,6 werkgelukkig. Van de mensen die hun kwaliteiten niet voldoende kunnen benutten is slechts 15,1% werkgelukkig1.

Wat we verder nog zien is dat men meer werkgeluk ervaart naarmate men ouder wordt. In de leeftijdsgroep 18-24 is 39,4% werkgelukkig en bijv.in de leeftijdgroep 55+ is 52,2% werkgelukkig1. Maar liefst 67% van alle jonge professionals die in het bedrijfsleven werken, geven aan binnen een jaar op zoek te gaan naar een andere baan2. Uit een Europees onderzoek onder 3.721 millenials (17-36 jaar) uit acht Europese landen kwam de volgende top 3 naar voren bij de vraag waar ze warm voor lopen bij de keuze voor een werkgever3.

  1. Nieuwe dingen leren
  2. Een goed salaris
  3. Duidelijke verwachtingen en kaders

Niet in heel Europa gelden dezelfde wensen, maar de top 3 is overal gelijk. Als we dan verder inzoomen op de Nederlandse jongeren dan vindt 6 op de 10 een informele bedrijfscultuur zeer belangrijk en hechten veel waarde aan vrijheid, ze willen graag zelf bepalen wat ze wanneer doen. En slechts een derde hecht waarde aan snel promotie maken3.

Maar hoe komen we nu daar? Bij dat werkgeluk? Mensen denken vaak dat een externe factor van invloed is op hun werkgeluk of –ongeluk. Het ligt bijv. aan hun manager of aan collega’s. Terwijl het veel vaker in de eigen persoonlijkheid en denkpatronen zit4.

Werkgelukkig(er) worden begint met ontdekken wat kan bijdragen aan je werkgeluk en wat je werkgeluk in de weg staat. Weten waar je goed in bent, wat je boeiend en waardevol vindt, wat je een team of een organisatie te bieden hebt en wat je nodig hebt van een ander. Als je dat weet, kun je de verantwoordelijkheid pakken voor je eigen werkgeluk: een werkomgeving vinden die bij je past, met rollen waarin jij de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. Gezond zelfinzicht is een voorwaarde om werkgeluk te vinden en te behouden5.

Wij van Change2succeed bieden, via ons Insight ontwikkelingsprogramma, trainingen aan om mensen te helpen het allerbeste uit zichzelf te halen. We verhogen het zelfinzicht, leren ze onderlinge verschillen te waarderen en benutten en creëren een werkomgeving waar geluk, creativiteit en productiviteit centraal staan.

Deze blog is tot stand gekomen met medewerking en cijfers van:

Bronnen

  1. Happiness Works, de Geluk en Werk Index 2015
  2. Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl – Young Professional Onderzoek
  3. Young Capitol – New Generation Recruitment Guide 2017-2018
  4. Onno Hamburger, psycholoog en coach bij Gelukkig Werken
  5. Insight, Trendrapport – Werkgeluk in Nederland 2017

 

19 december 2017

Suzanne van Driel

 

Blog Change2succeed

 

Als we kijken naar persoonlijke of team ontwikkeling zijn we vaak geneigd om te kijken waar onze zwakken kanten liggen. Want we willen allemaal dat deze zwakke kanten beter worden en gaan dus op zoek naar manieren om die kanten te trainen en te ontwikkelen. We willen graag op alle vlakken ‘voldoendes’ scoren en dus proberen we van die 4 op zn minst een 6 te maken.

Maar is dat het beste voor jezelf en voor je team? Of kunnen we beter onze talenten trainen? Onze energie erin steken om van een 7 een 9 te maken?

Want in/met welk team zou je het liefste samenwerken? Een team waarin iedereen alle competenties beheerst met een 6. Of een team waarin iedereen uitblinkt in hun eigen talenten met een 9?

Ik wil graag het volgende filmpje met jullie delen:  https://www.youtube.com/watch?v=_tUaHxNzjxI 

Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je van jezelf weet waar je talenten liggen. Pas daarna kun je eraan gaan werken om deze talenten verder te ontwikkelen. Sommige mensen hebben duidelijk voor ogen waar hun talenten liggen, andere mensen zullen in zichzelf op zoek moeten naar het antwoord.

Het is uiteraard voor de ontwikkeling van het team belangrijk dat iedereen op de hoogte is van elkaars talenten en kwaliteiten. En dat het team leert om op een effectieve manier gebruik te maken van elkaars talenten.

Deurne, 11 oktober 2017

Suzanne van Driel-van Bussel

Pagina 1 van 2

Please publish modules in offcanvas position.